Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 2 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Hekele, szałot i siekanina – czyli śląska kuchnia w praktyce

Uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych zaprosili swoje koleżanki i kolegów z Krapkowic i Głubczyc na niecodzienne warsztaty kulinarne. Była to nagroda za udział w ubiegłorocznym Turnieju Wiedzy o Śląsku organizowanym przez szkołę dla uczniów szkół specjalnych z województwa. Warsztaty odbyły się w odrestaurowanym pałacu w Większycach, gdzie młodzi ludzie zdobywali nowe umijętności.

- W pięknych  wnętrzach pałacu zapoznali się ze zwyczajami postnej kuchni śląskiej i szybko zapamiętali co znaczy słowo hekele, śląski szałot i siekanina. Najważniejszym punktem programu było przyrządzenie pod okiem kucharzy wybranych potraw: sałatki jarzynowej i śledziowej, jajek faszerowanych i zupy-kremu z ziemniaków – relacjonuje Krystyna Gielas, dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych.

Wszyscy bardzo się starali i  wkrótce można było zasiąść do elegancko nakrytych stołów, by skosztować  własnych wyrobów.

- Pod okiem kelnera uczniowie poduczyli się, jak właściwie podaje się do stołu a następnie fachowo zbiera zastawę – dodaje dyrektor Gielas.

Spotkania kulinarne są kolejnym dowodem na to,  że w szkole specjalnej uczniowie wiedzę teoretyczną mają okazję zweryfikować w praktyce.

AL

Polub nasz profil na Facebooku!

DSC08067.jpeg

DSC08053.jpeg

DSC08109.jpeg

 

 

Wersja XML