Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 2 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Kuchnia meksykańska w Zespole Szkół Nr 1

W dniu 11 kwietnia 2013 r. w  Zespole Szkół Nr 1, odbyły się warsztaty kuchni meksykańskiej, które poprowadziła Pani Maria de Lourdes (Ambrosio Medina) Scheit.Pani Maria jest Meksykanką, Uniwersytetu w Guadalajara, kierunku turystyka, i aktualnie mieszka w Polsce. Uczniowie szkoły pod jej kierunkiem przygotowywali typową potrawę z jej rodzinnego regionu – Tortas Ahogadas. Wspólne gotowanie poprzedził wykład na temat typowych potraw i przypraw  kuchni meksykańskiej, znaczenia salsy i różnych sposobów jej przygotowania. W pracy Pani Marii pomagała studentka kierunku Professional Cookery w college’u w Aberystwyth (Wielka Brytania) - Pani Anna Scheit. Była ona nie tylko tłumaczem, ale również służyła swoją fachową wiedzą i umiejętnościami. Cała szkoła pachniała chile de arbol (typowa meksykańska papryczka chili).

Dzięki tym wyjątkowym zajęciom, tajniki kolejnej kuchni innego narodu nie są obce uczniom naszej szkoły!
 
Chcąc podzielić się z Państwem klimatem meksykańskiej kuchni, prezentujemy przepis na naszą potrawę TORTAS AHOGADAS  (porcja na 4 osoby)
 
Składniki:
Przepis:
Mięso należy zamarynować noc wcześniej. Dodać sól, pieprz, przyprawę do mięsa i trochę mleka oraz trochę oleju. Kiedy z zewnątrz jest ugotowana, należy gotować aż w środku będzie miękka-gotowa. Czekając aż mięso będzie gotowe, gotujemy pomidory z małą ilością wody. Jak pomidory są ugotowane, ściągamy skórkę i takie pomidory miksujemy razem z wodą, solą, oregano, łyżeczką octu i połową cebuli. Następnie kroimy pozostałą część cebuli w paski i mieszamy razem ze szczyptą oregano i wodą. Do przygotowania pikantnego sosu będziemy smażyć chili, wcześniej wyciągając z nich nasionka. Następnie tak usmażone chili, będziemy gotować przez 3 minuty.
Później miksujemy chili z czosnkiem, wodą i solą.
Podanie potrawy:
Kroimy bułki i posypujemy solą wewnątrz i na zewnątrz. Następnie kroimy mięso w kwadraciki i wkładamy do środka bułki. Na górę tak przygotowanej bułki kładziemy przyprawioną cebulę. Następnie do smaku użyć pikantnego sosu, soli oraz wycisnąć pokrojone limonki.
Que lo disfruten! (smacznego)

 Brak opisu obrazka
Brak opisu obrazka
Brak opisu obrazka
Brak opisu obrazka
Brak opisu obrazka
Brak opisu obrazka
 

Wersja XML